Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

Przepisy

ciasto 1#lowcarb sernik na zimno.

Idealna alternatywa dla osób z insulinooporonością i cukrzycą typu II.

Szybki i prosty przepis dla każdego:
Składniki na jedną tortownicę:
🍰 150 g migdałów (należy je uprażyć)
🍰100 g zimnego masła
🍰 15 g kakao
🍰 erytrytom (według preferencji, osobiście na całe ciasto zużyłam 60g słodzika - ilość słodzika zależy od preferencji smakowych)
🍰 600 g twarogu sernikowego mielonego
🍰 330 ml śmietanki 30%
🍰 20 g żelatyny
🍰 500 g mrożonych truskawek
🍰 2 galaretki truskawkowy bez cukru
🍰 dekoracja - według preferencji


Przepis:
1. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia.

2. Spód sernika: Zmielone migdały (nie na mąkę, dobrze aby pozostały większe kawałki orzechów), masło (pokrojone na kawałki), kakao i słodzik zagnieść w misce. Ciasto zagniatamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Uwaga masa będzie mocno klejąca, należy ją rozprowadzić równomiernie w formie.

3. Spód do ciasta wstawić do nagrzanego piekarnika (160 °C) na 15 minut - następnie pozostawić do wystygnięcia.

ciasto 24. Masa twarogowa:
- śmietanę ubić na sztywną pianę (można dodać słodzik);
- do ubitej śmietany, powoli i stopniowo dodawać twaróg - cały czas delikatnie mieszając;
- żelatynę rozpuścić w 200 ml wrzącej wody;
- żelatynę zahartować (do rozpuszczonej żelatyny dodawać po łyżeczce masy serowej, mieszając szynko - jeżeli nie zważy się i uzyskamy jednolitą konsystencję to dopiero taką żelatynę można dodać do całej masy serowej);
- gotową żelatynę dodać do masy serowej - całość dobrze wymieszać;
- masę serową rozprowadzić równomiernie na spodzie orzechowym;
- ciasto odstawić do lodówki. Jeżeli żelatyna została przygotowana prawidłowo to ciasto stężeje w ciągu 15-20 minut. W tym czasie można zrobić truskawkową warstwę.

5. Truskawkowa pianka:
- truskawki lekko rozmrożone lub całkowite rozmrożone (odsączyć z nadmiaru wody) zmiksować na gładka masę.
- 2 galaretki rozpuścić w 400 ml wrzątku, a następnie dobrze zmiksować z owocami.
- gotową pianką polać wierzch ciasta;
- pozostają tylko dodatki, u mnie prażone płatki migdałowe. Jako dodatki sprawdzą się również świeże owoce, polewa z gorzkiej czekolady lub wybrane orzechy;

6. Ciasto pozostawić na noc w lodówce. Moje było już gotowe po 3 godzinach ☺️


#dietetyk #piła #insulinooporność #ciasto

 

 

 

Pierniczki

Czekoladowe pierniczkiRozpoczyna się grudzień, a wraz z nim ŚWIĄTECZNY KLIMAT ❄️☃️ Każdy wie, że nie ma Świąt bez pierniczków!! Problem pojawia się kiedy jesteśmy na diecie i ograniczamy słodycze. Dlatego dzisiaj przychodzę do was z przepisem na pierniczki nieskowęglowodanowe.

 

Składniki do wykonania około 28 pierniczków:
🎄70 g mąki migdałowej (można samodzielnie zmielić migdały)
🎄30 g mąki kokosowej
🎄40 g masła
🎄2 jajka
🎄przyprawy: cynamon, imbir, kardamon, gałka muszkatołowa, mielone goździki (można dodać również kakao)
🎄1 łyżeczka proszku do pieczenia lub sody
🎄szczypta soli
🎄50 g gorzkiej czekolady 85%
🎄wybrane orzechy do dekoracji
🎄opcjonalnie można dodać słodzik

 

Przepis:

  1. W garnku na małym ogni rozpuść masło i odstaw je do ostudzenia;
  2. W misce połącz suche składniki (mąkę migdałową, mąkę kokosową, proszek do pieczenia) wraz z przyprawami - warto dodać dużo cynamonu, który nadaje słodki posmak;
  3. Żółtka rozdziel od białek;
  4. Białka ubij z dodatkiem soli;
  5. Żółtka wymieszaj z masłem, a następnie dodaj do suchych składników - za pomaca łyżki dobrze wymieszaj składniki;
  6. Do masy dodaj ubitą pianę z białek i delikatnie połącz z całością - pod koniec możesz wyrobić ciasto dłońmi;
  7. Z gotowego ciasta zrób kulkę, owiń folią spożywczą i wstaw do lodówki na 2 godziny (lub do zamrażarki na 30 minut);
  8. Ciasto włóż między dwa pergaminy papieru do pieczenia i rozwałkuj za pomocą wałka;
  9. Za pomocą wybranych foremek przygotuj ciasteczka. Uwaga! ciasto jest bardzo delikatne - można je przenieść z pergaminu za pomocą szpachelki na już gotową blaszkę;
  10. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia i ułóż na niej pierniczki;
  11. Pierniczki pieczemy w temperaturze 140 stopni z termoobiegiem przez 25 min;
  12. Gotowe pierniczki odstaw do wystygnięcia;
  13. Kiedy pierniczki wystygną należy przygotować czekoladę;
  14. W rondelku rozpuść odrobinę masła i dodaj czekoladę - wszystko robimy na małym ogniu. Czekoladę można również rozpuścić w kąpieli wodnej. Za pomocą gumowej szpatułki nałóż czekoladę na pierniczki. Możesz je ozdobić orzechami, suszoną żurawiną czy wiórkami kokosowymi.
  15. Ozdobne pierniczki włóż do lodówki na 15-20 min;

🎄🎄🎄🎄🎄🎄🎄🎄🎄🎄🎄🎄🎄🎄🎄🎄🎄🎄🎄🎄🎄🎄🎄🎄🎄🎄🎄

Smacznego!!! Korzystaj w pełni z magii Świąt

 

 

Prebiotyczne bułeczki

Ciemne bułeczkiDzisiaj przychodzę do was z przepisem na prebiotyczne bułeczki 🥯

Bułki posiadają niski indeks glikemiczny, są sycące, bezglutenowe, a przede wszystkim wspierają pracę jelit.
Zawarta w nich babka płesznik poprawia jakość wypróżnień, eliminuje zaparcia (pod warunkiem podaży odpowiedniej ilości płynów 💦) oraz przeciwdziała biegunką. Dodatkowo obniża poziom złego cholesterolu LDL, a jednocześnie podnosi poziom dobrego cholesterolu HDL oraz obniża poziom trójglicerydów… a to tylko niektóre wspaniałe właściwości babki płesznik.

 

Składniki potrzebne do wykonana 9 bułeczek:
🥯50 g babki płesznik
🥯30 g siemienia lnianego
🥯300 g migdałów
🥯4 jajka kurze
🥯50 ml octu jabłkowego
🥯10 g sody
🥯80 g słonecznika - można dodać ulubione dodatki takie jak pestki dyni / otręby / suszoną żurawinę
🥯170 ml ciepłej wody

 

Przepis:

  1. Zacznij od zmielenia babki płesznik i siemienia lnianego. Składniki przenieś do dużej miski, w której później wyrobisz ciasto.
  2. Następnie zmiel migdały (nie muszą być dokładnie zmielone na mąkę - stopień zmielenia uwarunkowany jest indywidualnymi preferencjami).
  3. Zmielone migdały dodaj do miski, tak samo jak sodę.
  4. Wszystkie suche składniki wymieszaj dobrze łyżką.
  5. W kolejnym kroku do miski dodaj jaja, ocet jabłkowy, ciepłą wodę i za pomocą łyżki dobrze połącz ze sobą składniki.
  6. Ciasto można wyrobić przy pomocy drewnianej łyżki, rąk lub robota kuchennego.
  7. Gotowe ciasto odstaw na 5-10 minut. W tym czasie przygotuj blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia oraz nastaw piekarnik na 180 stopni.
  8. Za pomocą łyżki uformuj na blaszce do pieczenia 9 bułeczek. Pamiętaj o zachowaniu odstępów między bułkami. Uwaga ciasto powinno być lejące, ale na tyle gęste aby się nie rozlewało po blaszce.
  9. Kiedy piekarnik będzie już nagrzany, piecz bułki przez 40 minut. Po tym czasie przenieś bułki na metalową kratkę i piecz jeszcze przez 10 min tak aby bułki podpiekły się dobrze od dołu.
  10. SMACZNEGO ☺️