Przepisy
Pierniczki
Rozpoczyna się grudzień, a wraz z nim ŚWIĄTECZNY KLIMAT ❄️☃️ Każdy wie, że nie ma Świąt bez pierniczków!! Problem pojawia się kiedy jesteśmy na diecie i ograniczamy słodycze. Dlatego dzisiaj przychodzę do was z przepisem na pierniczki nieskowęglowodanowe.
Składniki do wykonania około 28 pierniczków:
🎄70 g mąki migdałowej (można samodzielnie zmielić migdały)
🎄30 g mąki kokosowej
🎄40 g masła
🎄2 jajka
🎄przyprawy: cynamon, imbir, kardamon, gałka muszkatołowa, mielone goździki (można dodać również kakao)
🎄1 łyżeczka proszku do pieczenia lub sody
🎄szczypta soli
🎄50 g gorzkiej czekolady 85%
🎄wybrane orzechy do dekoracji
🎄opcjonalnie można dodać słodzik
Przepis:
- W garnku na małym ogni rozpuść masło i odstaw je do ostudzenia;
- W misce połącz suche składniki (mąkę migdałową, mąkę kokosową, proszek do pieczenia) wraz z przyprawami - warto dodać dużo cynamonu, który nadaje słodki posmak;
- Żółtka rozdziel od białek;
- Białka ubij z dodatkiem soli;
- Żółtka wymieszaj z masłem, a następnie dodaj do suchych składników - za pomaca łyżki dobrze wymieszaj składniki;
- Do masy dodaj ubitą pianę z białek i delikatnie połącz z całością - pod koniec możesz wyrobić ciasto dłońmi;
- Z gotowego ciasta zrób kulkę, owiń folią spożywczą i wstaw do lodówki na 2 godziny (lub do zamrażarki na 30 minut);
- Ciasto włóż między dwa pergaminy papieru do pieczenia i rozwałkuj za pomocą wałka;
- Za pomocą wybranych foremek przygotuj ciasteczka. Uwaga! ciasto jest bardzo delikatne - można je przenieść z pergaminu za pomocą szpachelki na już gotową blaszkę;
- Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia i ułóż na niej pierniczki;
- Pierniczki pieczemy w temperaturze 140 stopni z termoobiegiem przez 25 min;
- Gotowe pierniczki odstaw do wystygnięcia;
- Kiedy pierniczki wystygną należy przygotować czekoladę;
- W rondelku rozpuść odrobinę masła i dodaj czekoladę - wszystko robimy na małym ogniu. Czekoladę można również rozpuścić w kąpieli wodnej. Za pomocą gumowej szpatułki nałóż czekoladę na pierniczki. Możesz je ozdobić orzechami, suszoną żurawiną czy wiórkami kokosowymi.
- Ozdobne pierniczki włóż do lodówki na 15-20 min;
🎄🎄🎄🎄🎄🎄🎄🎄🎄🎄🎄🎄🎄🎄🎄🎄🎄🎄🎄🎄🎄🎄🎄🎄🎄🎄🎄
Smacznego!!! Korzystaj w pełni z magii Świąt
Prebiotyczne bułeczki
Dzisiaj przychodzę do was z przepisem na prebiotyczne bułeczki 🥯
Bułki posiadają niski indeks glikemiczny, są sycące, bezglutenowe, a przede wszystkim wspierają pracę jelit.
Zawarta w nich babka płesznik poprawia jakość wypróżnień, eliminuje zaparcia (pod warunkiem podaży odpowiedniej ilości płynów 💦) oraz przeciwdziała biegunką. Dodatkowo obniża poziom złego cholesterolu LDL, a jednocześnie podnosi poziom dobrego cholesterolu HDL oraz obniża poziom trójglicerydów… a to tylko niektóre wspaniałe właściwości babki płesznik.
Składniki potrzebne do wykonana 9 bułeczek:
🥯50 g babki płesznik
🥯30 g siemienia lnianego
🥯300 g migdałów
🥯4 jajka kurze
🥯50 ml octu jabłkowego
🥯10 g sody
🥯80 g słonecznika - można dodać ulubione dodatki takie jak pestki dyni / otręby / suszoną żurawinę
🥯170 ml ciepłej wody
Przepis:
- Zacznij od zmielenia babki płesznik i siemienia lnianego. Składniki przenieś do dużej miski, w której później wyrobisz ciasto.
- Następnie zmiel migdały (nie muszą być dokładnie zmielone na mąkę - stopień zmielenia uwarunkowany jest indywidualnymi preferencjami).
- Zmielone migdały dodaj do miski, tak samo jak sodę.
- Wszystkie suche składniki wymieszaj dobrze łyżką.
- W kolejnym kroku do miski dodaj jaja, ocet jabłkowy, ciepłą wodę i za pomocą łyżki dobrze połącz ze sobą składniki.
- Ciasto można wyrobić przy pomocy drewnianej łyżki, rąk lub robota kuchennego.
- Gotowe ciasto odstaw na 5-10 minut. W tym czasie przygotuj blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia oraz nastaw piekarnik na 180 stopni.
- Za pomocą łyżki uformuj na blaszce do pieczenia 9 bułeczek. Pamiętaj o zachowaniu odstępów między bułkami. Uwaga ciasto powinno być lejące, ale na tyle gęste aby się nie rozlewało po blaszce.
- Kiedy piekarnik będzie już nagrzany, piecz bułki przez 40 minut. Po tym czasie przenieś bułki na metalową kratkę i piecz jeszcze przez 10 min tak aby bułki podpiekły się dobrze od dołu.
- SMACZNEGO ☺️