Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

Zakwaszenie organizmu – fakt czy mit

Z pojęciem zakwaszenia organizmu spotykamy się coraz częściej prawie tak samo często jak z hasłem detoks. Jednak czy mamy tak naprawdę się czego obawiać. W tym artykule wytłumaczę o co chodzi ze skalą pH i zakwaszeniem naszego organizmu.


Skala pH pozwala na ocenę kwasowości i zasadowości wybranych roztworów (pH zależy od stężenia poszczególnych jonów – a mamy jony o charakterze kwaśnym i zasadowym). Zakres tej skali wynosi od 0 do 14 (gdzie roztwory poniżej 7 mają charakter kwasowy, a powyżej 7 - zasadowy). Przykładowo w żołądku panuje silnie kwaśne pH wynoszące 1-2,5 (takie pH gwarantuje między innymi prawidłowe trawienie białka, odgrywa również bardzo ważną funkcję bakteriobójczą – niskie pH unieszkodliwia bakterie, grzyby, wirusy dostające się drogą pokarmową). Lekko zasadowym pH odznaczają się zaś krew i płyny śródmiąższowe.


Zatrzymajmy się przy pH krwi, które jest niezwykle istotne. Możemy wyróżnić pH we krwi tętniczej które wynosi 7,35-7,45 i pH panujące w krwi żylnej 7,32-7,42. pH krwi w prawidłowych warunkach nie powinno odbiegać od normy. Spadek lub wzrost tego pH może prowadzić do niewydolności organizmu a nawet do śmierci. Dlatego nasz organizm za wszelką cenę nie dopuszcza do nadmiernego spadku pH w łożysku naczyniowym. U zdrowego człowieka funkcjonują układy buforowe wyrównujące to pH. Zmiany pH krwi wynikają z ciężkich i poważnych chorób, są konsekwencją patologicznych procesów zachodzących w organizmie. W zachowaniu równowagi kwasowo-zasadowej bierze udział wiele systemów buforujących (wyróżniamy bufor wodorowęglanowy, hemoglobinianowy, fosforanowy i białczanowy). Część jonów usuwana jest dodatkowo przez układ moczowy – zmieniając pH moczu. Doskonale wiemy, że dieta ma znaczący wpływ na pH moczu. Przykładem mogą być wegetarianie. W swojej diecie maja oni dużo warzyw. Natomiast osoby opierające swoją dietę na mięsie będą miały pH moczu lekko kwaśne.

 

Owocowe i warzywne smoothie

 

 

Kobieta pijąca smoothie

 

Jak już wielokrotnie powtarzałam w moich artykułach najważniejsza dla naszego zdrowia jest homeostaza, czyli równowaga. Z punktu widzenia dietetyki możemy omówić wpływ stylu życia na równowagę kwasowo-zasadową. Duże znaczenie odgrywają składniki mineralne zawarte w żywności. Wyróżniamy minerały o charakterze kwasotwórczym i zasadotwórczym. Minerały kwasotwórcze to przede wszystkim siarka, chlor, fosfor; zaś wapń, sód, magnez oraz potas to minerały alkalizujące.

Przykładowymi czynnikami, które sprzyjają zaburzeniu naszej równowagi kwasowo-zasadowej jest:

- stres, brak regeneracji, brak snu, przewlekłe zmęczenie (wolne rodniki);

- nadmiar cukru w diecie;

- dieta bogata w mięso, jaja, zboża;

- żywność przetworzona – zawierająca toksyny;

- napoje typu kawa, alkohol, czarna herbata, napoje gazowane.

Dla zachowania równowagi w diecie powinno być dużo warzyw (w szczególności tych surowych), kiszonek czy fermentujących produktów mlecznych, które wykazują działanie alkalizujące. Należy również pić wodę alkaliczną.

Prawidłowa równowaga kwasowo-zasadowa jest konieczna do zapewnienia prawidłowego przebiegu procesów metabolicznych. Jakiekolwiek zaburzenia na poziomie komórkowym sprzyjają rozwojowi procesów zapalnych, jak również nowotworowych.

Z tego względu, że poszczególne narządy naszego organizmu mają różne pH trudno jest określić ogólne zakwaszenie organizmu. Dlatego miarodajnym badaniem pH naszego organizmu jest badanie aparatem Vieva – wykonywane w moim gabinecie. Zlicza ono -poszczególne współczynniki z każdego narządu i podaje uśrednioną wartość równowagi kwasowo-zasadowej dla całego naszego organizmu.