Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

SIBO z perspektywy dietetyka

sibo

W ostatnim artykule było o zespole jelita drażliwego w tym zaś poruszę temat zespół przerostu bakteryjnego jelita cienkiego (SIBO). Jest to nie mniej ważny temat, w szczególności, że coraz częściej spotyka się go wśród pacjentów. Wynika to między innymi z obecnego stylu życia - pędu i niewłaściwej diety.

 

Czym tak w ogóle jest SIBO?

SIBO to nic innego jak zaburzona homeostaza na poziomie mikrobioty jelitowej. Zespół charakteryzuje się intensywnym wzrostem bakterii w jelicie cienkim. Dochodzi w nim do kolonizacji jelita cienkiego bakteriami charakterystycznymi dla jelita grubego m.in. zwiększa się ilość drobnoustrojów fermentujących węglowodany. Nasilone procesy fermentacji powodują powstawanie gazów, które prowadzą do efektu obrzmiałego brzucha, a nawet bólów w jamie brzusznej.
Innymi objawami SIBO są przewlekłe biegunki i/lub zaparcia , uczucie pełności w jamie brzusznej, utrata masy ciała, obrzęk obwodowy, czy nawet niedokrwistość związana ze zmniejszonym wchłanianiem witaminy B12. Należy pamiętać jednak, że SIBO może przebiegać również bezobjawowo.

 

Znajdź przyczynę aby skutecznie wyleczyć SIBO

Bez znalezienia przyczyny dieta czy nawet fitoterapia mogą okazać się nieskuteczne. Przyczyn SIBO może być wiele. Już nawet zmiana pH w żołądku, problemy z odpornością, upośledzona perystaltyka jelit mogą przyczyniać się do rozwoju choroby. W rozwoju SIBO ogromne znaczenie ma stan naszej mikrobioty jelitowej, która jest częścią integralnej całości przewodu pokarmowego. Dlatego istnieje wiele czynników mogących wpływać na rozwój zespołu.

Najczęstsze czynniki wpływające na rozwój SIBO:

  • zaburzenia hormonalne takie jak endometrioza, zespół policystycznych jajników, insulinooporność, Hashimoto, niedoczynność tarczycy, choroba Cushinga itd, ;
  • refluks, którego przyczyną może być niedokwaszony żołądek;
  • niedostateczna produkcja żółci i enzymów trawiennych;
  • dysbioza jelitowa, stany zapalne w jelitach, uchyłki jelita, przetoki jelitowe, uszkodzona bariera jelitowa;
  • nieprawidłowa perystaltyka jelit wynikającą przykładowo z niedoczynności tarczycy, neuropatii cukrzycowej, stresu i związaną z nim nadmierną produkcją kortyzolu;
  • zaburzona praca wędrującego kompleksu mioelektrycznego (odpowiedzialnego za usuwanie niestrawionych resztek pokarmowych z jelita cienkiego do jelita grubego);
  • długotrwale stosowana antybiotykoterapia;
  • leki takie jak inhibitory pompy protonowej, środki przeczyszczające, niesteroidowe leki przeciwzapalne;
  • zaburzenia odporności w tym obniżona odporność na poziomie tkanki limfatycznej związanej z błoną śluzową m.in. obecną w jelitach.

Należy wiedzieć, że SIBO jest konsekwencją innego lub innych zaburzeń, dlatego przed leczeniem należy znaleźć źródło problemu. Dzięki temu można podejść kompleksowo do leczenia. Zachęcam do zapisania się na pierwszą wizytę, zapoznania się z możliwościami, jakie daje nam dieta w leczeniu SIBO, nie lekceważmy tego zespołu. Bez braku odpowiedniej pomocy objawy mogą się tylko nasilać. Niestety pacjenci
często ignorują problem związany z SIBO. Początkowo kupując na własną rękę leki, które maskują objawy zespołu, jednak nie działają na przyczynę i nie przybliżają pacjenta do wyzdrowienia. Wręcz przeciwnie z czasem objawy się pogarszają. Leki czy suplementy diety które działają doraźnie nie są rozwiązaniem problemu. Lekceważenie SIBO jest bardzo niebezpieczne z tego względu, że może dojść do pogorszenia trawienia i zmniejszonego wchłaniania substancji odżywczych. SIBO może doprowadzić do zaburzeń w pracy.