Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

Okno żywieniowe i jego korzyści dla naszego zdrowia.

Termin okna żywieniowego zyskuje na popularności. Z pewnością niejedna osoba już o nim słyszała i wie na czym mniej więcej polega. Okresowy czas postu - intermittent fasting (IF) polega na wprowadzeniu okna żywieniowego naprzemiennie z okresami postu w ciągu doby, a dokładniej na wprowadzeniu odpowiedniego odstępu czasowego między posiłkami. Okresowy czas postu - jest dla naszego organizmu niesamowitym lekarstwem, który nie tylko na różnych poziomach nas leczy, ale również bardzo nas odmładza. W tym artykule wspomnę głównie o korzyściach dla naszego zdrowia - płynących z obniżenia poziomu insuliny. Niemniej jednak musimy wiedzieć, że okresowy post ma zbawienny wpływ praktycznie na wszystkie nasze hormony, a szczególnie na hormony regeneracyjne.

Najczęściej okno żywieniowe wynosi 8 godzin, w czasie którego spożywamy 3 posiłki. Na początku naszego przestawiania się na dłuższe okresy niejedzenia okno żywieniowe może trwać trochę dłużej np. 10 godzin. Osoby zaawansowanie w postach przerywanych często schodzą do czasu 4 godzin, a w tym tylko do 2 posiłków. 

Teoretycznie w oknie żywieniowym można jeść wszystko. Niemniej jednak spożywając węglowodany bardzo trudno nam będzie przestrzegać okresów postu. Osoby, które są na diecie ketogennej, czy też chociażby na diecie niskoglikemicznej - nie mają najmniejszych problemów z zachowaniem dłuższych okresów niejedzenia. Związane jest to z niskim oraz stałym poziomem insuliny, a wiemy już dobrze, że po każdym węglowodanowym posiłku dochodzi do dużego wyrzutu do naszej krwi hormonu - insuliny. Insulina obniżając poziom cukru, wywołuje głód. Trudno więc jest nie być wściekle głodnym, gdy dochodzi do wysokich skoków insuliny.

Należy pamiętać o tym, aby w ciągu zdrowego niejedzenia bardzo dobrze nawadniać swój organizm poprzez picie dużej ilości wody oraz herbat. Nie możemy również zapominać o elektrolitach, gdyż w czasie IF zmienia się gospodarka elektrolitowa, a pominięcie w diecie chociażby potasu, sodu, czy też magnezu może skutkować wieloma dolegliwościami. 

 

sałatka z granatem

 

 

dziewczyna z szejkiem zielonym

 

Po 5 godzinach od ostatniego posiłku poziom insuliny obniża się na tyle znacząco, że możemy w końcu od niej odpocząć. Co najważniejsze do głosu dochodzą hormony naprawcze. Jeżeli przez około 10 godzin cukier oraz insulina są znacząco obniżone, to czy nie jest to najtańsza, najzdrowsza i najskuteczniejsza metoda leczenia insulinooporności, cukrzycy typu II, czy też otyłości? Insulina, która nazywana jest strażnikiem tłuszczu - hamuje pobieranie energii z komórek tłuszczowych. W okresie postu już nam nie blokuje spalania tkanki tłuszczowej. Insulina, która nastawia nasz organizm na gromadzenie - w czasie głodu jest wyłączana i rozpoczyna się nasilona lipoliza tkanki tłuszczowej.

Zapamiętajmy, że wydłużenie przerwy między ostatnim, a pierwszym posiłkiem - zapoczątkowuje mechanizmy, do których w innych warunkach nigdy by nie doszło.

Wspomnę jeszcze, że w czasie postu wzrasta poziom hormonu wzrostu. Normalnym jest, że w naszym organizmie poziom hormonu wzrostu maleje wraz z wiekiem. Podnosząc jego poziom głodówką - spowalniamy procesy starzenia i przyśpieszamy procesy regeneracyjne. Wzrasta również wydzielanie noradrenaliny, co przyspiesza metabolizm. Badania pokazują, że przerwa między posiłkami 18 godzin i więcej koreluje z podwyższeniem poziomu hormonu wzrostu nawet kilkukrotnie.

Musimy wiedzieć, że nie ma diety idealnej i idealnego schematu żywienia. Sposób żywienia powinien zostać dobrany indywidulanie i być poprzedzony badaniami diagnostycznymi. Zachęcam do zapoznania się z badaniami aparatem VIEVA o których można poczytać na mojej stronie www.dobrydietetyk.pila.pl.

Na koniec dodam, że okna żywieniowego nie stosuje się u pewnych grup pacjentów takich chociażby jak dzieci, kobiety w ciąży, kobiety karmiące oraz u osób chorych np. z zaburzeniami odżywiania na tle psychicznym.