Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

Helicobacter pylori - cichy zabójca

Bakterie w wątrobieNie wolno bagatelizować żadnych objawów związanych z przewodem pokarmowym, gdyż może skończyć się to tragicznie dla naszego zdrowia. Dzisiaj poruszę temat Helicobacter pylori, którą można przyrównać do cichego zabójcy. Dlaczego cichy zabójca? A to dlatego, że wielu pacjentów trafia do mnie z objawami wskazującymi na problemy z jelitami, gdzie później okazuje się, że wszystkiemu winna jest właśnie ta bakteria występująca w żołądku. Jest ona bardzo niebezpieczna a jej aktywność może przyczyniać się między innymi do rozwoju refluksu, choroby wrzodowej żołądka i dwunastnicy, zapalenia błony śluzowej żołądka, metaplazji jelitowej, a także do przerostów grzybiczych, bakteryjnych (np. SIBO) a nawet do rozwoju raka żołądka.

Objawy towarzyszące Helicobacter (proszę pamiętać, że może występować przykładowo tylko jeden lub dwa z wymienionych objawów):

  • bóle pod żebrami w okolicy za mostkiem
  • nudności, wymioty, brak apetytu
  • anemia
  • ogólne osłabienie organizmu i przewlekłe zmęczenie
  • niedobory żelaza, cynku, B12, kwasu foliowego
  • odbijanie, zgaga, refluks, zalegająca wydzielina w gardle
  • przelewanie w jelitach
  • biegunki
  • zaparcia
  • wzdęcia
  • zmienny rytm wypróżnień
  • upośledzone trawienie (w kale mogą pojawiać się niestrawione resztki pokarmowe)
  • zaburzone odczuwanie głodu i sytości
  • uczucie zalegania pokarmu / ciężkość na żołądku / pełność po posiłku

 

Dlaczego Helicobacter jest tak niebezpieczna dla żołądka?

W żołądku naturalnie panuje silnie kwaśne środowisko. Dzięki takiemu pH żołądek może spełniać swoje funkcje trawienne i ochronne. Bakteria Helicobacter ma niezwykle negatywny wpływ na pH w żołądku. Wytwarza ona ureazę, enzym ten poprzez rozkładanie mocznika do amoniaku i dwutlenku węgla pozwala na zobojętnienie kwasu solnego. Co skutkuje upośledzeniem funkcji żołądka.

 

Czy należy zakwaszać żołądek przy Helicobacter?

W początkowym etapie leczenia Helicobacter nie należy zakwaszać żołądka! Kiedy jednak przyjdzie ten moment pamiętajmy, że zakwaszenie żołądka powinny być chwilowym wsparciem. Należy dążyć do tego, aby żołądek samodzielnie odpowiednio pracował bez naszego wsparcia. Warto zastanowić się dlaczego żołądek nie pracuje prawidłowo i nie wytwarza odpowiedniej ilości kwasu solnego.
Pamiętajmy nieodpowiednie pH w żołądku może wynikać z obecności Helicobacter ale również może być czynnikiem który przyczynił się do aktywności tej bakterii. Czyli żołądek może funkcjonować nieprawidłowo, a jego pH może być nieprawidłowe za nim pojawi się H. pylori.

Aby żołądek funkcjonował prawidłowo należy pamiętać o:

  • prawidłowym nawodnieniu
  • nie przejadaniu się
  • higienie jedzenia (odpowiednie przerwy między posiłkami, nie podjadanie, jedzenie w spokoju itp.)
  • eliminacji używek takich jak alkohol i palenie tytoniu
  • eliminacji wysoko przetworzonej żywności żywności
  • prawidłowym odżywianiu organizmu. Należy dostarczać wszystkich niezbędnych składników np. cynku który jest potrzebny do produkcji kwasu solnego
  • prawidłowej pracy insuliny i innych hormonów. Niewyrównana cukrzyca / insulinooporność, czy zaburzona praca tarczycy będą wpływać na prawidłową pracę żołądka
  • emocjach. Jest to najważniejszy punkt! Stres jest największym wrogiem żołądka, będzie również wpływał negatywnie na wydzielanie kwasu solnego.

Drogi czytelniku pamiętaj, że do każdego pacjenta należy podejść indywidualnie, są przypadki w których na własną rękę nie należy zakwaszać żołądka. Zakwaszenie żołądka przy stanach zapalnych żołądka, wrzodach, nadżerkach, przy zapaleniu dwunastnicy, początkowym studiu Helicobacter może być bardzo niebezpieczne. Dlatego zachęcam do indywidualnych konsultacji w gabinecie dietetycznym lub współpracy online.