Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

Czy warto stosować astaksantynę?

Różowy proszekW przyrodzie występuje wiele drogocennych związków o właściwościach prozdrowotnych. Jednym z takich związków jest właśnie astaksantyna. Aktywność biologiczna astaksantyny ma niebagatelne znaczenie w zapobieganiu różnym chorobom, może mieć również wpływ na poprawę stanu zdrowia i jakości życia. Niestety organizm człowieka nie syntetyzuje astaksantyny i jednym sposobem na skorzystanie z wielorakich właściwości asntaksantyny jest jej dostarczenie wraz z dietą lub suplementacją.

Pomimo, że astaksantyna zyskuje na popularności to pacjenci w moim gabinecie dietetycznym często spotykają się z nią po raz pierwszy. Dlatego zacznę od wyjaśnienia czym jest astaksantyna. Astaksantyna to nic innego jak pochodna karotenoidów. Jest to związek naturalnie występujący w przyrodzie, dzięki czemu możemy pozyskiwać ją z odpowiednich gatunków alg morskich (przykładowo z alg Haematococcus pluvialis). Do produkcji komercyjnych suplementów często wykorzystuje się astaksantynę z hodowli bakterii np. Agrobacterium auranticum . W diecie astaksantynę możemy znaleźć między innymi w languście, krabie, krewetkach, w mniejszych ilościach w łososiu czy pstrągu różowatym (istotna tutaj jest jakość i pochodzenie produktów, która wpływa na zawartość astaksantyny). Niestety z dietą nie jesteśmy w stanie pozyskać terapeutycznej dawki astaksantyny, dlatego jeżeli chcemy uzyskać określony efekt niezbędna będzie suplementacja.

 

Za co warto pokochać astaksantynę?

  1. Za jej właściwości antyoksydacyjne. Astaksantyna jest dużo silniejszym antyoksydantem od witaminy C i E. Dzięki swoim silnym właściwościom antyoksydacyjnym skutecznie niweluje wolne rodniki, chroni komórki śródbłonka przed uszkodzeniami spowodowanymi stresem oksydacyjnym.
  2. Za właściwości kardioprotekcyjne. Astaksantyna może zapobiegać chorobom związanym z układem krążenia. Ma właściwości przeciwzakrzepowe. Dzięki działaniu przeciwzapalnym astaksantynę można wykorzystać przy leczeniu między innymi miażdżycy. Astaksantyna redukuje poziom cytokin prozapalnych w neutrofilach i hamuje również procesy powstawania mediatorów stanu zapalnego.
  3. Za właściwości immunomodulujące. Astaksantyna stymuluje układ odpornościowy. Badania sugerują, że astaksantyna może hamować wzrost nowotworów.

Zastosowanie astaksantyny w praktyce

  1. W poprawie ogólnego stanu zdrowia organizmu oraz prewencji i leczeniu chorób takich jak cukrzyca (ma wpływ na obniżenie glukozy we krwi i zwiększenie wrażliwości komórek na insulinę), chorób neurodegeneracyjnych (dzięki właściwościom antyoksydacyjnym) , chorób tarczycy czy oczu.
  2. W okresie wiosenno letnim. Astaksantyna pełni funkcję naturalnej ochrony przed działaniem promieniowania UV.
  3. W kosmetologii astaksantyna opóźnia procesy starzenia się skóry, redukuje powstawanie plam starczych i zapobiega hiperpigmentacji skóry.
  4. W sporcie przyśpiesza regenerację, redukuje zakwasy po treningu, przyspiesza spalanie tkanki tłuszczowej

Dawki terapeutyczne:

  • 2 mg - 4 mg/dobę wykazuje właściwości antyoksydacyjne.
  • 6 mg - 8 mg/dobę wykazuje właściwości ochronne przed promieniowaniem UV, poprawia kondycję skóry, wspiera pracę mózg, wykazuje działanie ochronne neuronów, wspiera obniżenie poziomu glukozy we krwi i poprawia insulinowrażliwość.
  • 8 mg - 12 mg/dobę wspomaga łagodzenia stanów zapalnych i poprawia siłę i wytrzymałości u sportowców.
    Na biodostępność astaksantyny ma wpływ dieta. Udowodniono, że obecność tłuszczów poprawia jej biodostępność. Dlatego nie należy eliminować z diety tłuszczów, są one bardzo ważne i potrzebne o czym można przeczytać w moich poprzednich artykułach.

Jeżeli chcesz dobrać skuteczną suplementację to zapraszam do współpracy indywidualnej oraz do przeprowadzenia badania biorezonansem VIEVA.