Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

Candida - może być przyczyną twoich problemów

Wraz ze wzrostem świadomości społeczeństwa coraz częściej diagnozuje się takie schorzenia jak kandydoza. Dzięki czemu skutecznie możemy leczyć przyczyny nieprzyjemnych objawów. 

kobieta z balonemW tym artykule chciałabym zwrócić uwagę na objawy przerostu candidy w organizmie oraz dać kilka przydatnych wskazówek stosowanych podczas leczenia grzybicy.

Czym w ogóle jest candida.

Candida to grzyb występujący naturalnie w organizmie człowieka. W normalnych warunkach nie ma negatywnego wpływu na zdrowie pacjentów, aż do momentu niekontrolowanego namnażania się grzybicy. Kandydoza to nic innego jak nadmiar candidy w organizmie. Drogi czytelniku pomyśl o swoim mikrobiomie jelitowym jak o łące, na której jest wiele różnych gatunków roślin i zwierząt - wszystkie żyją w harmonii. Kiedy jeden gatunek traci równowagę, sytuacja między wszystkimi gatunkami zmienia się i tak samo dzieje się w naszych jelitach. Nadmierny wzrost candidy następuje, gdy równowaga między grzybicą, a innymi mikroorganizmami zostaje zachwiana.
Przerost grzybicy jest niebezpieczny ze względu na zamęt jaki powoduje w przewodzie pokarmowym. Candida może uszkadzać barierę jelitową, umożliwiając tym samym przedostawanie się toksyn ze światła jelita do krwiobiegu. To zjawisko może z kolei prowadzić do rozwoju chorób o podłożu autoimmunologicznym. Ta konkretna grzybica nie tylko wpływa na przewód pokarmowy, może również atakować jamę ustną, skórę, prącie czy pochwę.

Pacjenci z przerostem candidy mogą mieć następujące objawy:

  •  problemy trawienne takie jak wzdęcia / zaparcia / biegunki
  •  nawracające infekcje zatok / przeziębienia
  •  biały nalot na języku
  •  pleśniawki jamy ustnej
  •  nawracające infekcje dróg moczowych
  •  przewlekłe zmęczenie
  •  mgła mózgowa
  •  problemy skórne między innymi łupież, wysypki niewiadomego pochodzenia
  •  wahania nastroju
  •  napady na produkty węglowodanowe np. makarony, naleśniki, słodycze
  •  astma
  •  nieżyt nosa


Oczywiście wyżej wymienione objawy mogą być przyczyną inny schorzeń dlatego bez pełnej diagnostyki nie należy wprowadzać interwencji leczniczej. W przypadku diagnostyki mamy do wyboru badanie z krwi lub kału, często również wykonuje się wymazy z jamy ustnej.

Kilka wskazówek o których warto pamiętać podczas leczenia kandydozy:

  •  usuń z diety żywności zawierającą drożdże
  •  wyeliminuj alkohol
  •  wyeliminuj z diety rafinowane cukry
  •  zrezygnuj z e-papierosów
  •  pamiętaj o wsparciu pracy wątroby oraz zadbaj o odpowiednie zakwaszenie żołądka między innymi poprzez ziołolecznictwo
  •  wprowadzić do diety żywność wpływająca na ograniczenie rozrost candidy (czosnek, ocet jabłkowy, cynamon, oliwę z oliwek, goździki, brokuł, imbir, olej kokosowy - oczywiście ich wprowadzenie i zastosowanie powinny być skonsultowane ze specjalistą)
  •  podczas terapii nie powinno zabraknąć takich substancji jak kwas kaprylowy, oregano, berberyna, czosnek - które bezpośrednio pomogą pozbyć się grzybicy z przewodu pokarmowego
  •  wprowadź odpowiednią probiotykoterapię, która będzie wspierała odbudowę równowagi panującej w jelicie między pożytecznymi drobnoustrojami, a tymi potencjalnie chorobotwórczymi


Podczas leczenia bardzo ważne jest ustalenie przyczyny choroby, dzięki temu można się uchronić przed jej nawrotami. Niestety przyczyn może być bardzo wiele. Do najczęstszych zaliczamy spadki odporności, antybiotykoterapię, stosowanie chemioterapeutyków, leków sterydowych, przewlekły stres, niewłaściwa dieta bogata między innymi w węglowodany (głowie słodycze). Osobami z grupy ryzyka są pacjenci z cukrzycą oraz pacjentki stosujące antykoncepcję hormonalną.

Pamiętajmy, że leczenie kandydozy zawsze jest zindywidualizowane i każdy przypadek należy skonsultować indywidualnie. Dlatego zapraszam do konsultacji w celu dobrania najlepszej terapii żywieniowej.